Vaakgestelde vragen
alles wat je (n)ooit durfde te vragen over TWERK
Wil je alles (t)weten over TWERK? Hieronder bundelen we bijna alle vragen die er bestaan over TWERK. Nog een vraag? Mail ze dan, of stel ze via ons info-formulier.
Wat maakt TWERK uniek?
TWERK is het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen. We focussen ons op een heel specifieke doelgroep: mensen met autisme, die we opleiden tot volwaardige ambachtelijke chocolatiers. We bieden hen alle ondersteuning om hun talenten optimaal te ontwikkelen.
Hun specifieke talenten worden overal ingezet: er zijn medewerkers met een autismeprofiel aan de slag in onze ICT en boekhouding, maar ze draaien ook mee voor heel diverse logistieke taken: verpakking en distributie van onze chocolade of onderhoud, klusjes en schoonmaak in onze ateliers en kantoren.
Zo tonen we aan dat een bedrijf ook helemaal kan draaien op mensen over wie veel vooroordelen bestaan. We noemen ons daarom trots het meest inclusieve chocoladefabriekje van āt land!
Hoe groot is jullie bedrijf?
Op dit ogenblik geeft TWERK een goede job aan zoān 35 mensen die ergens een plaatsje hebben op het autismespectrum. De meesten van hen werken niet voltijds, in totaal gaat het om 20 voltijds equivalenten. Zij worden omkaderd en ondersteund door een team van 6 begeleiders (gespecialiseerde ergotherapeuten en orthopedagogen met een ā¤ļø voor autisme. Een extra coƶrdinator en medewerker werken op ons onthaal en de administratie ook nog samen met administratieve doelgroepmedewerkers en zorgen voor de zakelijke kant van onze organisatie.
Dat maakt ons de āgrootste van de kleine chocolatiersā. En tegelijk het ākleinste van de grote maatwerkbedrijvenā. Behoorlijk speciaal, dus.
Ambachtelijke chocolade?
We noemen ons wel een chocoladefabriekje, maar eigenlijk zijn we meer een ambachtelijk atelier met hƩƩl veel handen. Op onze werkvloer zal je geen geautomatiseerde chocoladezwierders of flowpackmachines vinden, en dat heeft een specifieke reden: we willen onze medewerkers opleiden tot ambachtslieden, en niet tot bandwerkers of operators. We brengen hen de passie en het vakmanschap bij in een typische stiel van bij ons. Die liefde en dat ambacht proef je. En tegelijk heeft dat het voordeel dat we een heel persoonlijke aanpak kunnen blijven hanteren, zowel voor onze klanten als voor onze medewerkers.
Hoe zit dat met fair trade?
We willen meer en betere jobs voor mensen met autisme. Dus zou het nogal hypocriet zijn als we de cacaoproducenten in het Zuiden gƩƩn goede job en goed loon zouden gunnen. Daarom werken we sinds lang met fairtradechocolade van Callebaut.
In 2019 zetten we een belangrijke stap: na een gigantische voorbereiding werden we gecertificeerd als volwaardig fairtradeproducent als - naar ons weten - de kleinste chocolatier van Belgiƫ. Daarom dragen we het fairtradelabel met trots. Jaarlijks ondergaan we de strengste controles op dat vlak.
Wie TWERK-chocolade koopt, steunt ook de Cocoa Horizons Foundation. Want voor elk pak chocolade dat verkocht wordt, investeert Callebaut een deel daarvan in de duurzame teelt. Mooi, hƩ! Bovendien staan we zelf ook een stuk van onze marge af aan producenten in het Zuiden, geregisseerd door FairTrade Belgium.
Omdat niet al onze grondstoffen (voor speculaas en vullingen bijvoorbeeld) volledig fairtrade-gecertificeerd zijn, werken we volgens het āmass balance principeā. Voor een leek is dat vrij ingewikkeld, maar we kunnen jullie verzekeren dat minstens 76,5% van onze grondstoffen fair trade zijn: al onze chocolade, een aantal van onze grondstoffen voor vullingen en pralines. Maar bijvoorbeeld room, melk, bloem en boter in chocoladevullingen zijn niet in alle gevallen gecertificeerd. Daarin willen we ook eerlijk zijn. Het is gewoon bijzonder moeilijk om daarvoor geschikte leveranciers te vinden.
Hoe duurzaam zijn jullie Ʃcht?
Als Fairtradeorganisatie voelen we ons niet alleen verantwoordelijk voor het zuiden, maar ook voor de hele wereld. We denken daarbij steeds aan de duurzaamste oplossing, aan het klimaat en aan het milieu.
Ook in onze verpakking stoppen we veel liefde, precisie en ambacht. We werken altijd met het duurzaamste papier, en de meest eco-vriendelijke verpakking. Die kwaliteit vind je nergens anders. Bovendien kunnen we daardoor al van heel kleine oplages een heel persoonlijke aanpak garanderen.
De groene energie die onze 46 zonnepanelen opbrengen, gebruiken we meteen voor onze chocoladeproductie en -opslag. Bovendien zetten we in op CO2-neutraal transport en investeerden we zelfs in een elektrische bestelwagen.
Daarmee zijn we veruit het duurzaamste en (eco-)vriendelijkste chocoladebedrijfje van 't land. Redenen genoeg dus om ook jouw vriend te worden?
Zijn jullie niet duurder dan andere aanbieders?
āt Is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk zal je in supermarkten en groothandels veel goedkopere zakjes vinden met gelegenheidschocolade. En zelfs andere maatwerkbedrijven, tewerkstellingsinitiatieven en goede doelen (die soms ook industrieel vervaardigde fairtradechocolade ompakken) bieden goedkopere chocolade aan.
Maar. Bekijk, voel en proef onze chocolade en je merkt meteen het verschil. Door onze ambachtelijke manier van produceren, de keuze voor de beste grondstoffen, een hoogwaardige verpakking en een origineel en uniek design, zal je een gelijkaardig pakketje nergens vinden voor dezelfde prijs. Onze chocolade kan je proeven met je hart.
Maar jullie krijgen toch subsidies?
Zoals alle maatwerkbedrijven in Vlaanderen worden we inderdaad gesubsidieerd per doelgroepmedewerker die we aan het werk zetten. Naargelang hun profiel wordt een groter of kleiner gedeelte van hun loonkost financieel ondersteund. Gemiddeld kan je zeggen dat hun loonkost voor de helft gedragen wordt door de belastingbetaler.
Ook voor hun begeleiding krijgt een maatwerkbedrijf ondersteuning. Maar daar is TWERK een buitenbeentje. We hebben het even onderzocht, en onze doelgroep heeft in vergelijking met een werknemer in een gemiddeld maatwerkbedrijf 10% meer begeleiding nodig. 10% op een personeelskader van 20 VTE betekent dus dat we 2 extra begeleiders nodig hebben.
Als we die kwalitatieve begeleiding willen verderzetten, betekent dat dus dat we de loonkost voor die 2 extra begeleiders helemaal zelf moeten financieren. Door meer chocolade te verkopen natuurlijk, aan een eerlijke prijs. Momenteel bedragen onze tewerkstellingssubsidies zo'n 40% van onze loonkost. De correcte verloning van onze medewerkers is dus afhankelijk van onze verkoop.
Door onze chocolade te kopen draag je dus heel concreet bij aan de verbetering van de werkgelegenheid voor onze doelgroep.
Fair trade en warmhartig ontwikkeld
Bij TWERK focussen we op een duurzame ontwikkeling van onze talenten en hun individuele groei. Onze cacaoproducten in het Zuiden verdienen dezelfde liefdevolle behandeling. Daarom werken we uitsluitend met de strengst gecertificeerde fairtradegrondstoffen.
Duurzaam en ecologisch geproduceerd
De groene energie die onze 46 zonnepanelen opbrengen, gebruiken we meteen voor onze chocoladeproductie en -opslag. Bovendien zetten we in op duurzame en eco-vriendelijke verpakkingen en onlangs investeerden we zelfs in een elektrische bestelwagen.
Werken bij TWERK als ambachtelijk talent
Wil jij ook aan de slag in onze ateliers? Graag! Onze medewerkers zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot ambachtelijke chocolatiers die met aandacht, precisie en veel liefde onze chocolade afwerken.