Chocolatier door ervaring

Nick Janssens glimlacht een beetje timide wanneer ik zeg dat het een hele eer is om te mogen praten met een ‘ancien’ van TWERK. Nick is er al 17 jaar aan de slag

chocolatier-door-ervaring.jpg

Hij heeft alle stappen in het ambachtelijke proces van chocolade en speculaas in de vingers. Nick is specialist in het allerfijnste werk, verneem ik van TWERK-begeleidster Anneleen. "‘Als hij pralines maakt, zijn die randjes heel fijn afgewerkt. Dan ziet er dat allemaal heel mooi uit.’" Weer zie ik die mooie verlegen glimlach bij Nick. Hij heeft eigenlijk niet het diploma van chocolatier, zegt hij. Anneleen antwoordt dat dat helemaal niet erg is. "Jij hebt jarenlange ervaring. Jij bent dus chocolatier door ervaring." Nicks leven draait grotendeels rond TWERK. Hij woont trouwens op vijf stappen van het atelier, in een eigen appartement bij TWONEN.

"Al zestien jaar bij TWERK, Nick. Wat is hier dan dat voor jou zo past?"

Nick: "De begeleiding is superleuk."

"Wat doen zij dan?"

Nick: "Ze helpen ons als het nodig is. Als we problemen hebben met ons werk. Of als we ergens willen over praten. Zij zijn er zo écht voor ons."

"Ja, dat klinkt alsof je er helemaal mag zijn hé. Is er nog iets dat je hier zo fijn vindt?"

 "Het werk zelf. Het liefste sta ik in de chocolade. Maar speculaas is ook wel leuk."

Dat hij niet de hele dag door hetzelfde moet doen is belangrijk, zegt Nick. Hij hoort van mensen in andere bedrijven die dag in dag uit dezelfde dingen moeten doen. Op den duur zou ik dat wel beu worden, zegt hij. Bij TWERK is elke dag anders. ’s Morgens krijgt Nick een agenda met alle taken voor die dag. De ene dag is dat deeg maken voor speculaas, uitrollen, deeg printen in vormen of bakken. Een andere dag kunnen dat stappen zijn in het ambachtelijke proces van pralines of chocolade figuurtjes maken.

Zelfstandig wonen met ondersteuning

Sinds mei van dit jaar woont Nick in een eigen appartement bij TWONEN. Dat zijn negen assistentiewoningen voor mensen met een autismespectrumstoornis. Een eigen stek is tof. En dat die stek pal naast het atelier ligt, is een extra troef. Nick moet gewoon de binnenplaats oversteken om op TWERK aan te komen. Dat is wel handig, lacht Nick. Want soms overslaap ik mij weleens. En nu is dat niet meer erg, want ik ben nu rap op mijn werk. Wonen in het centrum van Herentals is ook handig, vertelt hij nog. De winkels zijn vlakbij.

"‘Trek jij je plan op je eentje, Nick?’"

Nick: "Nee, niet altijd. Koken heb ik hier moeten leren. Met de begeleidsters. Spaghetti maken lukt al. En vorige week maakte ik samen met de begeleidster macaroni met kaas en hesp."

"Kook je meestal voor jezelf?"

Nick: "In principe zou ik het kunnen, maar ik heb wel eens een duwke nodig."

Vzw OpWeg, onder meer gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met ASS, biedt de bewoners van TWONEN één-op-één-begeleiding en vrijetijdsbesteding. Nick vindt het leuk, zegt hij. Fijn dat we zo in het weekend al eens een activiteit kunnen doen met een begeleidster.’ Binnenkort staat een uitstap naar Bobbejaanland op het programma. De uitnodiging hangt in de hal van TWONEN. Ik moet mij nog inschrijven, want ik wil heel graag meegaan, zegt Nick.

Eropuit trekken

Buiten komen, eens op een andere plek zijn, iets nieuws beleven en dingen leren is tof, vindt Nick. Dat ze onlangs met de collega’s van TWERK naar Chocolat Nation in Antwerpen gingen, was één van de leukste dingen die hij op het werk al beleefde. Dat was heel leerrijk, vertelt Nick. Hij ontdekte dat het verhaal van de chocolade begint in Afrika, waar ze cacaobonen plukken en sorteren en op grote schepen vervoeren naar hier. En we hebben ook mogen proeven, zegt hij. Zijn ogen blinken.

IN GESPREK MET

In 2003 ging Nick Janssens aan de slag bij TWERK. Voordien werkte hij bij De Ploeg in Antwerpen, waar hij kantoor-ondersteunende taken deed zoals brieven plooien en in enveloppen steken. In mei 2019 betrok Nick zijn een eigen appartement bij TWONEN in Herentals. TWONEN ligt pal naast het atelier van TWERK. Nick houdt van zijn werk en geniet van de vriendschappen met collega’s. ’s Avonds speelt hij graag Train Station op internet, en kijkt hij televisie.